Inilah resipinya:
Bahan-bahan ( anggaran 80kpg)
• 1kg tepung gandum
• 1 tin susu cair
• 2 mangkuk air
• 4 biji telur
• sedikit esen vanila, pewarna kuning dan garam
• sedikit minyak masak utk melenser
Cara-cara
• Satukan bahan 1 - 5 dan kacau hingga tidak bergentel
• Masukkn adunan tadi kedalam blender dan blend dan kemudian tapis
• Panaskan kuali leper non stick & sapukan sedikit minyak masak (gunakan daun pandan yang diikat)

• Masukkn adunan kedlam acuan roti jala & jalakan di atas kuali
• Biarkan seketika sehingga roti jala masak dan kemudian bolehlah diangkat & dilipat mengikut citarasa masing-masing
Agak mudahkan?Cubalah jika anda juga penggemar roti jala seperti saya.Roti jala ni biasanya dimakan dengan kuah kari (daging/ayam) atau kuah durian.Apapun saya tak pernah lagi test makan dengan kuah durian.Resipi untuk kari/kuah durian saya tak sertakan sebab saya pasti anda semua sudah mahir dengannya.Inilah hasil "jalaan" saya.

3 comments:
nanti dah kawin...leh try utk suami...heheheh
kak zula tak penah try masak roti jala, nampak mcm menarik. Thnks 4 sharing the recipe, leh try buat ni utk open house raya...hahah!
kiree - x susah pun nak buat,boleh try nnt.Mesti suami makin sayang.hahaaa..
Diyang - a'ah memang sesuai sgt resipi ni untuk kenduri kendara & open house.Susah 2x akak prepare adunannya,nnt alia pun bole jadi tukang jala.heh..
Post a Comment