Bahan-bahan: Hidangan utk 5 orang
5 sanggul yee mee (1 utk setiap seorang)
200 g udang basah
3 keping fish cake
200 g udang basah
3 keping fish cake
5 ketul fish ball
beberapa ulas bawang putih dicincang
carrot
beberapa ulas bawang putih dicincang
carrot
cendawan
kubis bunga
cili padi
1/2 cawan tepung jagung (utk pekatkan kuah jd kalau mahu lebih pekat lebihkan tepung jagung) 2 biji telur
minyak masak
Garam secukup rasa
2 sudu sebuk perasa (saya guna perasa ayam)
1/2 cawan tepung jagung (utk pekatkan kuah jd kalau mahu lebih pekat lebihkan tepung jagung) 2 biji telur
minyak masak
Garam secukup rasa
2 sudu sebuk perasa (saya guna perasa ayam)
Air secukupnya
Cara penyediaan:
1. Lecurkan yee mee dan ketepikan (boleh juga digoreng)
2. Tumis sedikit bawang putih hingga agak garing
2. Tumis sedikit bawang putih hingga agak garing
3. Masukkan udang,fish ball dan fish cake kemudian perasa ayam,biar seketika
4. Masukkan air secukupnya biar sehingga mendidih
5. Masukkan carrot,kubis bunga,cendawan dan cili padi.Biar seketika sehingga agak empuk
5. Masukkan carrot,kubis bunga,cendawan dan cili padi.Biar seketika sehingga agak empuk
6. Masukkan tepung jagung yang telah dicampurkan air dan kacau supaya tepung tidak bergentel
7. Akhir sekali masukkan telur dan terus kacau

4 comments:
Abi kata x boleh comment kalau bukan blogger,tp ummi try boleh ni abi.Cuba try lg tngk k
yoooo...whats up ummi...abi dah boleh comment...tapi sikit2 jela...tak boleh lah banyak2..huhuhuhuhu....keep it up a good work through this blog k....adios...
abi - thanks for usaha gigih abi drop by & gives ur' comment.mcm x percayala abi comment =0
abi - menu ni ok x abi??
Post a Comment