Wednesday, July 1, 2009

Yee Mee Kantonis

Saya ada resepi "Yee Mee Kantonis" untuk d'share.Boleh kata kerap jugaklah saya buat time2 malas nak memasak.Sebabnya bagi saya inilah menu yang sangatlah simple..Lgpn hubby saya pun suka lg2 kalau waktu hujan.Ok,check it out!

Bahan-bahan: Hidangan utk 5 orang

5 sanggul yee mee (1 utk setiap seorang)
200 g udang basah
3 keping fish cake
5 ketul fish ball
beberapa ulas bawang putih dicincang
carrot
cendawan
kubis bunga
cili padi
1/2 cawan tepung jagung (utk pekatkan kuah jd kalau mahu lebih pekat lebihkan tepung jagung) 2 biji telur
minyak masak
Garam secukup rasa
2 sudu sebuk perasa (saya guna perasa ayam)
Air secukupnya

Cara penyediaan:

1. Lecurkan yee mee dan ketepikan (boleh juga digoreng)
2. Tumis sedikit bawang putih hingga agak garing
3. Masukkan udang,fish ball dan fish cake kemudian perasa ayam,biar seketika
4. Masukkan air secukupnya biar sehingga mendidih
5. Masukkan carrot,kubis bunga,cendawan dan cili padi.Biar seketika sehingga agak empuk
6. Masukkan tepung jagung yang telah dicampurkan air dan kacau supaya tepung tidak bergentel
7. Akhir sekali masukkan telur dan terus kacau
8. Tuang kuah ke atas mee dan sedap dimakan panas-panas

Inilah hasilnya.Cubalah!

4 comments:

ummi said...

Abi kata x boleh comment kalau bukan blogger,tp ummi try boleh ni abi.Cuba try lg tngk k

abi said.... said...

yoooo...whats up ummi...abi dah boleh comment...tapi sikit2 jela...tak boleh lah banyak2..huhuhuhuhu....keep it up a good work through this blog k....adios...

ZERO VENDETTA said...

abi - thanks for usaha gigih abi drop by & gives ur' comment.mcm x percayala abi comment =0

ZERO VENDETTA said...

abi - menu ni ok x abi??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...