Kalau tengok kad jemputan di atas,hari ni 15 Oktober jabatan kami akan adakan rumah terbuka semperna Hari Raya Aidilfitri 2009.Seperti tahun-tahun yang lepas semua staff perlu membawa sajian masing-masing untuk santapan bersama selain nasi minyak sebagai menu utama yang kami order.Jadi,ada antara kami yang bawa lemang,steamboat,buah-buahan,sup,kuah durian,roti,kuih muih,dan juga air.Saya pula??Inilah hidangan dari saya iaitu bihun singapore.

Siapa yang berminat untuk try,ambillah resipi ni (hidangan untuk 20 orang)
Bahan-bahan
5 bungkus bihun direndam
1/2 ekor ayam/udang/sotong
2 kiub ayam
5 ulas bawang putih (diketuk)
2 sudu lada hitam
2 batang carrot dipotong jejari
secekak daun kucai dipotong
segenggam cili padi dimesin
sedikit air
garam secukupnya
Cara Penyediaan
1.Tumis bawang putih
2.Masukkan ayam/udang/sotong
3.Masukkan pula lada hitam dan cili padi
4.Tambahkan sedikit air dan masukkan kiub ayam dan garam secukupnya
5.Kemudian masukkan bihun (goreng sehingga bihun lembut dan tambah air jika perlu)
6.Akhir sekali masukkan sayur
Selamat mencuba!
0 comments:
Post a Comment